Om lagstiftningen kring utbyggnaden av förnybar energiproduktion

Sigeman & Co har i samarbete med advokater från tyska advokatbyrån Becker Büttner Held BBH-gruppen, franska byrån BMH AVOCATS och spanska VERDIA Legal analyserat, ur ett juridiskt perspektiv, effektiviteten i planerings- och tillståndsförfaranden för anläggningar för förnybar energi i Tyskland, Frankrike, Spanien och Sverige. Rapporten har tagits fram med stöd av Breakthrough Energy Foundation och publicerades i september 2024.

Länkar till rapporten:

Rapporten i sin helhet >
Sammanfattning >

 

Det talas ofta om olika juridiska hinder för att få tillstånd för nya energiproduktionsanläggningar på plats. Det kommunala vetot beträffande etablering av nya vindkraftparker är kanske det tydligaste exemplet på sådana hinder. Att det lagstadgade vetot (16 kap. 4 § miljöbalken) är långtgående och dessutom ger kommunen rätt att ändra sig när som helst under tillståndsprocessen har fastslagits av Mark- och miljööverdomstolens i dom den 11 augusti 2023 (mål nr. M 5427-22). Frågan om att ändra vetot utreddes för några år sedan men ledde inte till någon ändring i lagen. Istället tillsattes en utredning avseende ekonomiska incitament för att få kommuner mer positiva till en utbyggnad. Utredningen lämnade sin rapport våren 2023 (Värdet av vinden, kompensation, incitament och planering för en hållbar fortsatt utbyggnad av vindkraften, SOU 2023:18). Något lagförslag om ekonomiska incitament finns dock ännu inte.

Miljöprövningsutredning överlämnade i juni 2022 ett betänkande med ett flera förslag till förändringar i lagstiftningen som sammantaget syftade till att underlätta för miljö- och klimatförbättrande investering och åstadkomma snabbare och enklare prövningsprocesser (Om prövning och omprövning – en del av den gröna omställningen, SOU 2022:33). Sommaren 2023 tillsatte regeringen en ny utredning, Miljötillståndsutredningen, för att ta en större grepp om frågan om miljöprövningen, vars uppdrag ska redovisas i december 2024. Regeringen har dock tänkt att delar av Miljöprövningsutredningens förslag ska genomföras. En proposition lades fram i maj i år (Prop. 2023/24:152, Steg på vägen mot en mer effektiv miljöprövning). Förslagen, som ännu inte har beslutats av riksdagen, är tänkta att träda i kraft den 1 januari 2025 och syftar till att korta den samlade prövningstiden och minska administrationen. Huruvida så blir fallet i praktiken återstår dock att se. En viktig fråga i att korta prövningstiden kan vara att se till att de myndigheter som ska behandla tillståndsansökningarna ges tillräckligt med resurser för ändamålet, också så att de kan säkra de kompetenser som behövs. Detta var något som lyftes i Miljöprövningsutredningens betänkande och torde primärt vara en budgetfråga snarare än något man löser genom lagstiftning.

I november i år väntas en intressant utredning om havsbaserad vindkraft. Utredaren fick i våras ett tilläggsdirektiv (Dir. 2024:33) att titta på om Sverige på sikt bör övergå från nuvarande tillståndsgivning till ett anvisningssystem i likhet med vad man finner i flera andra europeiska länder. Anvisningssystem kan vara intressant, kanske i synnerhet om man inom ramen för ett sådant systemet även skulle kunna hantera anslutningen av havsbaserad vindkraft till elnätet. Vi väntar med spänning på utredarens förslag!


Välkommen på webbinarium!

Vi kommer att hålla ett webbinarium den 8 oktober 2024, kl 11.30–13.00 för att prata om delar i den rapport vi tagit fram med stöd av Breakthrough Energy och som vi nämnde ovan. Varmt välkomna att anmäla er senast 4 oktober via e-mail till post@sigeman.se! Länk till webbinariet skickas ut till de som anmäler sig.
 

Inbjudan som pdf >

 

Program webbinarium 8 oktober 2024, kl 11.30–13.00

Inledande presentation
Markus Mårline, advokat, Sigeman & Co

Kort presentation av Breakthrough Energy Foundation
Mr Mariano Berkenwald, Breakthrough Energy

Presentation av studien som genomförts på uppdrag av Breakthrough Energy, med en översiktlig genomgång av hur tillståndsprocessen ser ut och en diskussion om vilka förhållanden som förlänger processen
Malin Håkansson och Markus Mårline, advokater, Sigeman & Co

Reflektioner om hinder i tillståndsprocesser m.m.
Johanna Öhman, Sweco, gruppchef Linköping Miljö, samordnare för vindkraft på Sweco med fokus även på solparker och vätgas
Fredrik Bodecker, VD & grundare Bodecker Partners, Scandinavian Capacity Reserve, med stor erfarenhet av nordiska energimarknaden och projektutveckling avseende batterilager (Scandinavian Capacity Reserve)

Kommentarer och diskussion kring lösningar
Markus Mårline, Sigeman & Co

Avslutning med några ord om vad som är på gång i lagstiftningen
Malin Håkansson, Sigeman & Co

 

 

Vi är flera på Advokatbyrån Sigeman & Co som har stor erfarenhet av att arbeta med olika frågor inom energibranschen och som följer utvecklingen i branschen. Om du har frågor kontakta oss gärna!

 

Malin Håkansson
Advokat och delägare
0709-839 419
malin.hakansson@sigeman.se
Markus Mårline
Advokat och delägare
0702-940 555
markus.marline@sigeman.se